ELMA
Elmanın Özellikleri
ELMA
Elmanın Özellikleri
Elma gülgiller ailesinden olan bir meyve türüdür. Eski Türkçe'de alma olarak da bilinir. Orta Asya'nın tamamında bulunan bir meyvedir. Besin değeri oldukça yüksek olan bir meyve türüdür. Tarih boyunca birçok elma çeşidi üretilmiştir. Çeşit sayısına bakılacak olursa bini aşkın elma çeşidi vardır. 5 ve 12 metreye kadar uzanabilen ve kışın yapraklarını döken bir ağaç üzerinde yetişir. Yaprakları oval biçimde olur çiçekler yaprakları ile beraber açar. Elma Sonbahara doğru olgunlaşan bir meyve türüdür. 5 ve 8 santime kadar büyüyebilen bir meyve türüdür. Çok kurak ve sıcak iklimleri sevmez. Taban suyunun 1 metreden daha yakın olmayan yerlerde yetişir. Kireçli ve taşlı topraklarda yetişmez ülkemizde bir çok elma çeşidi bulunur. Amasya elması en çok bilinen türlerindendir. Türkiye'de yetişen elma türlerine bakarsak bunlar, Amasya, arapkızı, brea burn, fuji ,gala, golden, gold star, hanna, rayka, topaz elmalarıdır. Elma ağaçları meyve verme süresi anacın çeşidine göre şekillendirmektir. Üç ya da beş altı yaşlarında meyve vermeye başlar.
Elmanın Faydaları
Elma
yüksek miktarda enerji vermesine karşın düşük kalorili bir meyvedir.
Elma
yemek kişiye hastalıklardan korur diyet yapanlar için en iyi meyve türlerinden
biridir
Kalp
damar rahatsızlıklarına karşı koruyucudur
Kanser
kolesterol gibi rahatsızlıkların oluşmasına engeller
Bağırsakları
çalıştırarak kabızlık oluşumunu önler zararlı Kolesterolü düşürerek iyi
Kolesterolü yükseltir
Kan
yapmaya yardımcı olur içeriğindeki C vitamini ile bağışıklık sistemini
güçlendirir
Nefes
alıp vermeyi kolaylaştırır mide rahatsızlıklarını yatıştırır
Isırarak
yenildiği zaman Diş etlerine temizlemeye yardımcı olur
Kanı
temizleyerek kanda bulunan toksinlerin atılmasına yardımcı olur
Mide
bulantılarını azaltmaya yardımcıdır
Yüksek
tansiyona karşı koruyucudur
Kalp
krizi riskini düşürmeye yardımca olur
Cilde
parlaklık ve güzellik verir
Beyin
hastalıklarına karşı koruyucu maddeler içerir
Suda
eriyen vitaminler içerisinde bulundurur kabuk kısmında da yüksek miktarda
vitamin bulundurduğundan kabuğu ile tüketilmelidir.
Baş
ağrısı ve uykusuzluğa karşı iyi gelir.